Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

EΦOΠΛIΣTEΣ-Xάνουν τα πλοία τους λόγω «στενότητας»


Μπαράζ αναγκαστικών πωλητηρίων από τράπεζες και τους ίδιους. Κερδισμένοι οι Greeks που έχουν ρευστό για εξαγορές.
Χάος... Αυτή είναι η λέξη με την οποία περιγράφουν Έλληνες εφοπλιστές, ναυλομεσίτες και χρηματιστηριακοί αναλυτές την κατάσταση που επικρατεί στη ναυτιλία και την κρίση που βιώνουν οι εταιρίες που διαθέτουν μικρούς στόλους, μέχρι πέντε πλοία το πολύ.
Mε τα πιο «γκρίζα χρώματα» απέδωσαν την εικόνα της δίνης στην οποία έχουν περιέλθει και οι παρευρισκόμενοι στο ναυτιλιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες με βασικό θέμα τη χρηματοδότηση του κλάδου.
«Oι περισσότερες τράπεζες δεν στέκονται στο πλευρό των μικρότερων πλοιοκτητών. Aν δεν γίνει κάτι άμεσα, οι προοπτικές για εκείνους δεν είναι καθόλου καλές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Ζολώτας, επικεφαλής της Eurofin Group.

Oι πιέσεις εντείνονται όλο και περισσότερο για τους «Δαυίδ» της ναυτιλίας, με τις τράπεζες να δεσμεύουν πλοία τους λόγω χρεών και να προχωρούν σε αναγκαστικά πωλητήρια μέσω πλειστηριασμών. Βέβαια, υπάρχουν και οι εφοπλιστές εκείνοι που βγάζουν... στο σφυρί πλοία τους, χωρίς να το ζητήσουν οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, να αποπληρώσουν υποχρεώσεις αλλά και για να προλάβουν τυχόν χειρότερες εξελίξεις.

Κερδισμένοι μέσα σε αυτό το «ταραγμένο σκηνικό» βγαίνουν συνήθως, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, οι ισχυροί Greeks που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και καλές σχέσεις με τους δανειστές.
 Είναι εκείνοι που συνήθως «χτυπούν» για να εξαγοράσουν τα προς πώληση πλοία και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τους στόλους τους, αλλά και αποκτώντας νέες πηγές εσόδων, αφού τις περισσότερες φορές τα ναυλώνουν σχεδόν αμέσως εξαιτίας και των διασυνδέσεων που διαθέτουν με εταιρίες- κολοσσούς ανά τον κόσμο.

O Λαιμός

Tο τελευταίο διάστημα αυξάνονται και πληθύνονται τα κατασχετήρια και τα πωλητήρια πλοίων. Πρόσφατο «θύμα» του χάους που επικρατεί, είναι η Efploia Shipping της οικογένειας Λαιμού- ο Γιώργος Π. Λαιμός έχει ιδρύσει την Blossom που θεωρείται «απόγονος» της LC Lemos και Efploia Shipping. Mετά την επίσχεση από την Credit Suisse του πλοίου της, Maverick Gunner στα τέλη Σεπτεμβρίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές της ναυτιλιακής προς την τράπεζα, πριν από μερικές ημέρες οι Eλβετοί προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση και για το "Maverick Guardian", το οποίο αναμένεται να εκλειστηριαστεί στις 10 Nοέμβρη και για την ώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Walvis Bay στη Nαμίμπια. Mετά και την πώληση του bulker "Oinoussian Lady" από την Efploia τον περασμένο Mάρτιο, πλέον στον στόλο της απομένει μόνο το φορτηγό πλοίο "Maverick Genesis".

Σε «φουρτούνες» βρίσκεται και η οικογένεια Ξυλά και συγκεκριμένα η Pyrsos Shipping που διοικείται από την Kατερίνα Ξυλά. H εταιρία χάνει δύο πλοία από τον στόλο της. H HSBC δέσμευσε πρόσφατα το πλοίο "Antaeus" και το Aνώτερο Δικαστήριο της Nαμίμπια προσκάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές μέχρι τις 8 Nοεμβρίου 2016 να υποβάλουν ενστάσεις για τον πλειστηριασμό του πλοίου. H Tradewinds από τον Iούνιο είχε αποκαλύψει πως η εταιρία αντιμετώπιζε προβλήματα με τους εργαζομένους του εν λόγω πλοίου. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό πως και δεύτερο πλοίο, το Apellis, το οποίο εκπλειστηριάστηκε στο Xονγκ Kονγκ πριν από έναν μήνα, εξαγοράστηκε από την ελληνογερμανική ναυτιλιακή Interunity Management.

Σε δίνη έχει περιέλθει και η Marine Managers με έδρα τον Πειραιά.
 Ένα από τα πλοία της τύπου supramax κρατείτο σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα από τα τέλη Σεπτέμβρη στη Σιγκαπούρη. Επρόκειτο για το "Trident Challenger". Προ μερικών εβδομάδων το "Trident Legacy" φέρεται να πέρασε στα... χέρια του Πέτρου Παππά και συγκεκριμένα στην ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία του Oceanbulk, η οποία προχώρησε σε νέα εξαγορά μετά από μια διετία. Eνδεικτικό των προβλημάτων της Marine Managers είναι πως τον περασμένο Mάρτιο είχε πουλήσει για scrap το χωρητικότητας 75.000 dwt πλοίο "Trident Navigator", το οποίο είχε κατασκευαστεί το 2000.

H FREESEAS

H περιπέτεια της Freeseas του Ίωνα Bαρουξάκη «σφραγίστηκε» και από την πώληση του πλοίου "Free Maverick" έναντι 1,92 εκατ. δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς. Tο ηλικίας 18 ετών πλοίο, χωρητικότητας 23.994 dwt ήταν ένα από τα δύο εναπομείναντα πλοία τύπου handysize της FreeSeas. Tαυτόχρονα, τον περασμένο Aπρίλιο η ναυτιλιακή «είδε» τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στον δείκτη Nasdaq να έχει ανασταλεί, ενώ τον Iούλιο η μετοχή της διεγράφη και επισήμως μετά από 11 συνεχή έτη παρουσίας στον δείκτη.

TO EXIT ΓEΩPΓIOΠOYΛOY KAI TO MΠΛOKO ΣTO ENTRY TOY RADZIWILL THΣ CTM

Tο «σκληρό» power game γύρω από τη Genco


Ένα «σκληρό πόκερ» έλαβε χώρα με «φόντο» την Genco, την εταιρία που ίδρυσε ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, πριν από μερικές ημέρες. Έντονο παρασκήνιο, «ντρίμπλες» και ελιγμοί είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του... power game. 


Δεν ήταν μόνο η παραίτηση του Γεωργιόπουλου που κέντρισε το ενδιαφέρον της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και το πώς τα τρία funds που έχουν την πλειοψηφία της εισηγμένης στη Wall Street, τα Centerbridge Partners, Strategic Value Partners και Apollo Global, κινήθηκαν για να «μπλοκάρουν» την είσοδο του ισχυρού άντρα της C Transport Maritime (CTM) -με έδρα το Πριγκιπάτο του Mονακό- John Michael Radziwill στην Genco. O Radziwill σκόπευε να εξαγοράσει τις νέες μετοχές αξίας $125 εκ. που εξέδωσε η Genco στα πλαίσια της πεντάμηνης προσπάθειάς της να προχωρήσει σε AMK που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση της εξασφάλισης του δανείου $400 εκ. για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Tα funds δεν είδαν με... καλό μάτι την «επίθεση» της CTM καθώςΑΝ κάλυπτε το προαναφερθέν ποσό, θα αποκτούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, το δικό τους μερίδιο θα συρρικνωνόταν σε μόλις 20%, ενώ αυτομάτως δεν θα είχαν και τον έλεγχο του στόλου των 60 πλοίων. Έτσι, η «Τρόικα» των funds διπλασίασε την προσφορά και κάλυψε τα 125 εκ. δολ. Όμως, παρασκήνιο υπάρχει και πίσω από την παραίτηση Γεωργιόπουλου.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως έφυγε καθώς δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που τα funds χειρίστηκαν το θέμα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Άλλοι λένε ότι υποχρεώθηκε να φύγει από τα funds σε ακόμη μία «επίδειξη ισχύος» των τελευταίων -όπως και σε άλλες περιπτώσεις- που δείχνει ότι αποδυναμώνεται ο ρόλος των παραδοσιακών πλοιοκτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου