Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΤΟ GOLDEN FERRY- SUPERFERRY III (AΡΓΟΤΕΡΑ) ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι
Έφτασε από την Ιαπωνία το GOLDEN FERRY των αδελφών Στεφάνου στον Πειραιά και έδεσε για να ξεκινήσει τις επισκευές στο νέο μώλο Δραπετσώνας. Το "εν Άνδρω" βρέθηκε εκεί παρακολουθώντας την"πρώτη" πλέύση του νέου αποκτήματος της γραμμής μας και της ελληνικής ακτοπλοΐας σε ελληνικό λιμάνι. Συζητήσαμε με τους πλοιοκτήτες Δημήτρη και τον Γιώργο Στεφάνου, με τον ναυπηγό Γιώργο Πρατικάκη και καταγράψαμε τα πρώτα πλάνα και φωτογραφίες ενός από τα πλέον καλοσχεδιασμένα καράβια της ακτοπλοΐας μας.
 
Το πλοίο κάνει μανούβρα στο λιμάνι
Καθώς περιμέναμε να δέσει ο ΔημήτρηςΣτεφάνου φανερά συγγινημένος γυρνά και μας λέει: "θα το κάνουμε κούκλα, σκοπεύουμε να ξοδέψουμε πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ σε μετασκεύες γιατί πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά στάνταρ που είναι πολύ αυστηρότερα των ιαπωνικών". Και ο Γιώργος Στεφάνου συμπληρώνει: "προτιμήσαμε αυτά τα χρήματα να τα ρίξουμε στην ελληνική οικονομία και να μην πάμε το καράβι σε ναυπηγεία της Τουρκίας ή της Πορτογαλίας"!
Ο Δημήτρης με τον Γιώργο Στεφάνου χαρούμενοι και αγκαλιασμένοι με φόντο το νέο πλοίο της γραμμής μας
Περιμένοντας το πλοίο να δέσει... 
Υπάρχει έντνος συναισθηματισμός στα λόγια τους που γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν λέμε στον Δημήτρη: "τελικά είσαι ο πρώτος ανδριώτης μετά τον Πολέμη που έφερε πλοίο στην γραμμή. Και όχι ένα, αλλά δύο. Αυτό είναι και πανέμορφο". Ο Δημήτρης φανερά συγκινημένος μας σφίγγει ζεστά το χέρι. Δεν λέει τίποτα. Όμως εννοεί πολλά.
Ο πιλότος φεύγει με την πιλοτινά από το πλοίο την πρόσδεση έχει αναλάβει το ρυμουλκο...
Το πολύ κομψο πίσω μέρος δυστυχώς θα αλλάξει. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θέλουν δυο πόρτες ξεχωριστές για τους επιβάτες. Η αριστερή, όπως βλέπουμε, θα έχει και κυλιόμενη σκάλα. Η δεξιά απλή.
Ο πρώτος που αποβιβάστηκε μόλις κατέβηκε ο καταπέλτης στο λιμάνι ήταν ο καπετάν-Κώστας Τζώρτζης!!! Είχε πάει με τον πιλότο μέσα. Δεν ήρθε από την Ιαπωνία...
Αναλογιστείτε πως ο Δημήτρης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο ξεκίνησαν πριν χρόνια από τις Στενιές της Άνδρου χωρίς βοήθεια και περιουσία και κατέφεραν ένα μικρό θαύμα δουλεύοντας και επενδύοντας ασταμάτητα αποκτώντας πλοία. Και σήμερα έφραν στην Ελλάδα το δεύτερο καράβι τους για την γραμμή μας.
Το ρεμέτζο τέλειωσε. Το ρυμουλκό επιθεωρεί τους κάβους...
Το πλοίο έκανε ώρα να δέσει ακολουθώντας τις οδηγίες του πιλότου και του ρυμουλκού. Αν και στην γέφυρα είχε ανέβει ο πολύπειρος καπετάν-Κώστας Τζώρτζης. Έτσι είναι τα νεοεισερχόμενα πλοία. Έχουν μπελαλίδικο ρεμέτζο...
Μόλις κατέβηκε ο καταπέλτης ο Γιώργος Στεφάνου που ήξερε το πλοίο από την Ιαπωνία ανέλαβε την ξενάγηση. Από κοντά και ο Γιώργος Πρατικάκης, ο ναυπηγός, που εξηγούσε τι θα αλλάξει.
Ο Δημήτρης Στεφάνου με φόντο την πλώρη...
Το γκαράζ του πλοίου. Θα μεγαλώσοει το πάνω πατάρι που στην φωτογραφία είναι ανεβασμένο...
Στην πλώρη θα αλλάξουν μερικά. Στην πρύμη θα αλλάξουν όλα μιας και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν χωριοστές πόρτες για τους επιβάτες και τα αυτοκίνητα. Δεν θα αλλάξει τίποτα στην γέφυρα που είναι εντελώς νεάς τεχνολογίας τόσο στο χώρο του καπετάνιου όσο και στον πίσω χώρο που είναι η θέση των μηχανικών. Οι μηχανικοί θα ελέγχουν τις μηχανές από την γέφυρ! Κάτι που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστο στα πλοία της γραμμής μας.
Η γέφυρα πλήρως οργανωμένη ηλεκτρονικά...
\
Όχι δεν είναι η γέφυρα. Είναι τα χειριστήρια του μηχανοστασίου. Από εδώ στη γέφυρα μόλις δύο μέτρα πίσω από τον καπετάνιο οι μηχανικοί του πλοίου θα κάνουν την δουλειά τους σε ένα πλήρως ηλεκτρονικά οργανωμένο μηχανοστάσιο!
H μπροστινή έξοδος του πλοίου (από την πλώρη) θα κλείσει και θα σφραγιστεί...
Το σκεπαστό αίθριο στο πίσω σαλόνι του πλοίου. Θα μείνει...
Το σκεπαστό αίθριο στο μέσον του πλοίου. Θα μείνει...
Η εσωτερικά σκάλα που συνδέει δύο καταστρώματα. Θα φύγει...  
Το πλοίο στην Ιαπωνία λεγόταν Kogane Maru. Ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα ως Golden Feryy. Καπετάνιοι ήταν ένας Ρουμάνος και ένα Φιλιπινέζος. Οι μηχανικοί ήταν Έλληνες. Και το πλήρωμα Φιλιπινέζοι. Μετά την επισκευή θα πάρει νέο πλήρωμα. Και βέβαια μετά την επισκευή θα πάρει και νέο όνομα. Όπως μας είπε ο Δημήτρης Στεφάνου θα ανομαστεί Superferry III. Αυτά για την ταυρότητα του.
Θα δρολογηθεί στο τέλος του φθινοπώρου ή τον χειμώνα μόλις πάει το Superferry II για συντήρηση. Μέχρι τότε θα γίνουν οι απαρείτητες μετακσκεύς. Κάτι που είναι απαραίτητο τόσο για να προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσο και γιατί οι Ιαπωνέζοι ταξιδέυουν εντελώς διαφορετικά από τους ευρωπαίους και τους έλληνες. Τα σαλόνια τους έχουν αριθμημένα σημεία όπου ...ξαπλώνει κάθε επιβάτης (σαν με σλίπινγκ μπαγκ!) και του δίνουν και μια κουβέρτα να σκεπαστεί! Δεν υπάρχουν τα μεγάλα σαλόνια με τις καρέκλες και τα τραπέζια που υπάρχουν σε εμάς!!! Άλλος τρόπος ζωής. Άλλος τρόπος ταξιδιού!!! 
Ο ναυπηγός Γιώργος Πρατικάκης που σχεδιάζει τις μετατροπές και ο καπετάν- Κώστας Τζώρτζης
Σχεδιάζοντας τις μετατροπές..


ΠΗΓΗ:   ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου