Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΤΙ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ρ.ΡΗΓΚΑΝ Paul Craig Roberts: "Aν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τότε θα διαλυθεί η αμερικανική Αυτοκρατορία"






Τον τρόμο των ΗΠΑ, στην σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να στραφεί στη Ρωσία με ότι αυτό συνεπάγεται γεωπολιτικά με αποτέλεσμα την διάλυση της "αμερικανικής αυτοκρατορίας", περιγράφει ο πρώην Αμερικανός υφυπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεως Ρ.Ρήγκαν, και πρώην εκδότης και αρθρογράφος των Wall Street Journal, Business Week, και Scripps Howard News Service, Dr. Paul Craig Roberts.
 
Και μόνο στη σκέψη, ο Ομπάμα έχει τρομοκρατηθεί, αφού μπορεί να φαίνεται απίστευτο λόγω της γνωστής "πλύσης εγκεφάλου" από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, αλλά η «Μικρή» Ελλάδα μπορεί να βάλει οριστικά τέλος στην Αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 
"Οι ΗΠΑ παρακμάζουν πάρα πολύ γρήγορα, και εάν υπάρξει κρίση στην ευρωζώνη, τότε όλα θα οδηγηθούν στην Κόλαση διότι, υπάρχουν πάρα πολλά παράγωγα συνδεδεμένα με ομόλογα, μετοχές, νομίσματα, και πολιτική αξιοπιστία".
 
Τον τρόμο του προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλύπτει χαρακτηριστικά ο Dr. Paul Craig Roberts «Μέχρι πρότινος η Ουάσινγκτον είχε πάρει όλα τα ρίσκα και έβαλε εναντίον της Ρωσίας. Είχε υπολογίσει τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία, τη διάλυση των πολύ κερδοφόρων οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, και την ανανέωση του Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία. Τώρα κοιτάξτε, οι μπάσταρδοι τα πήραν όλα πίσω. Γιατί η Ουάσιγκτον το κάνει αυτό;
 
Μπροστά υπάρχει η αποσύνθεση της αυτοκρατορίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ευρωπαϊκή χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και η αμερικανική αυτοκρατορία τελειώνει. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Τώρα βλέπουμε ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα – θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα."
 
Αν οι Έλληνες πουν, «Κοίτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δίνουν δεκάρα για εμάς? Πρόκειται να μας χώσουν ακόμα πιο κάτω στο έδαφος. Έτσι και εμείς αποχωρούμε», και στη συνέχεια στραφούν προς τη Ρωσία, αυτό θα σημαίνει και το τέλος της αυτοκρατορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 

"Πρέπει να αναρωτηθούμε, αφού αυτοί που κυβερνούν τις ΗΠΑ τύπωσαν δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσουν τις JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs και τις βρετανικές τράπεζες γιατί δεν τυπώνουν χρήμα και για την Ελλάδα ώστε να λύσουν μια και καλή το πρόβλημα; Επειδή προτιμούν την καταπίεση των ανθρώπων από το να σώσουν την Αυτοκρατορία τους, έτσι λοιπόν τα πράγματα μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή."

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ.




ΌΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ MONDΕ

Στις 25 του περασμένου Γενάρη ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση. Τόλμησε να αμφισβητήσει το μονόδρομο της σκληρής λιτότητας του μνημονίου και να επιδιώξει μια νέα συμφωνία. Μια νέα συμφωνία που επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του ευρώ με ένα οικονομικό πρόγραμμα βιώσιμο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Αυτά τα λάθη, άλλωστε, τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, αφού μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28% (60% για τους νέους), το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 40%, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έγινε η χώρα της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη κοινωνικής ανισότητας. 
Και το χειρότερο: Το πρόγραμμα αυτό, παρά τα βαρύτατα πλήγματα στον κοινωνικό ιστό, δεν κατάφερε την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία -παρά τις βαριές θυσίες του λαού της- παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας, που γεννούν οι ανέφικτοι στόχοι δημοσιονομικής εξισορρόπησης που την υποχρεώνουν να πορεύεται σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης.
Βασικός στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο, τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θέτει ρεαλιστικούς στόχους πλεονασμάτων, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει την ατζέντα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, μια οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, είναι σήμερα πιο ώριμη και πιο αναγκαία από ποτέ. 
Μια τέτοια συμφωνία, εξάλλου, θα σημάνει και το τέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που ξέσπασε επτά χρόνια πριν, κλείνοντας τον κύκλο της αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη. 
Σήμερα η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν μια ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit, που εμποδίζουν μια μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη, τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών στο κοινό μας νόμισμα.
Λένε, όμως, πολλοί ότι η ελληνική πλευρά δεν βοηθάει σ’ αυτή τη κατεύθυνση γιατί προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αδιάλλακτη και χωρίς προτάσεις.
Είναι πράγματι έτσι;
Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, ίσως και ιστορικές, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για την πορεία της Ευρώπης, θα ήθελα με τη σημερινή μου παρέμβαση να αποκαταστήσω την αλήθεια και να ενημερώσω υπεύθυνα την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις πραγματικές προθέσεις και θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη, έχει καταθέσει ένα ευρύτατο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων, με στόχο μια συμφωνία που θα συνδυάζει τόσο το σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού όσο, όμως, και το σεβασμό στους κανόνες και τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης. 
Βασική κατεύθυνση των προτάσεών μας είναι η δέσμευση σε χαμηλότερα -και ως εκ τούτου εφικτά- πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016 και σε υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι προσδοκούμε ανάλογη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Εξίσου βασικό σημείο των προτάσεών μας είναι η δέσμευση για αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω, όμως, αναδιανομής των βαρών από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς στη χώρα μου προστατεύτηκαν αποτελεσματικά, τόσο από την πολιτική ελίτ, όσο και από τα «στραβά μάτια» της τρόικα.
Από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, άλλωστε, δείξαμε αυτές τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά μας, νομοθετώντας συγκεκριμένη ρύθμιση που αντιμετωπίζει την απάτη των τριγωνικών συναλλαγών, εντατικοποιώντας τους τελωνειακούς και φορολογικούς ελέγχους, ώστε να περιορίσουμε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταλογίσαμε τα οφειλόμενα χρέη των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης προς το ελληνικό δημόσιο. 
Η αλλαγή κλίματος στη χώρα είναι σαφής και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και τα δικαστήρια επιταχύνουν το έργο τους για την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι ολιγάρχες, με άλλα λόγια, που είχαν συνηθίσει στην προστασία του πολιτικού συστήματος έχουν, πλέον, πολλούς λόγους να χάνουν τον ύπνο τους.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι βασικές κατευθύνσεις, αλλά και οι εξειδικευμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς που έχουν καλύψει ένα τεράστιο μέρος της απόστασης που μας χώριζε πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την υλοποίηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και προνόμια.
Επίσης, παρά την κάθετη αντίθεσή μας στο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται από τους θεσμούς, γιατί δεν δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική και δεν μεταφέρει πόρους στην πραγματική οικονομία, αλλά στο, ούτως ή άλλως, μη βιώσιμο χρέος, αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την διάθεσή μας για βήματα προσέγγισης.
Συμφωνήσαμε, επίσης, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ απλοποιώντας το σύστημα και ενισχύοντας την αναδιανεμητική διάσταση του φόρου, ώστε να επιτύχουμε αύξηση τόσο της εισπραξιμότητας όσο και των εσόδων.
Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων που θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων: Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών / φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες τις οποίες η τρόικα ξέχασε συμπτωματικά επί πενταετία και άλλα.
Τα μέτρα αυτά όχι μόνο αυξάνουν τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργούν υφεσιακό αποτέλεσμα, αφού δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο την ενεργό ζήτηση και δεν προσθέτουν περισσότερα βάρη στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Συμφωνήσαμε, επιπλέον, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με την ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα βιωσιμότητάς τους, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πολιτικές επιλογές για τις οποίες σοβαρότατη ευθύνη φέρουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και κυρίως η τρόικα (μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 25 δισ. ευρώ μέσω του PSI αλλά και υψηλότατη ανεργία που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ακραίο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από το 2010).
Τέλος, και παρά τη δέσμευσή μας προς τους εργαζόμενους να αποκαταστήσουμε άμεσα την ευρωπαϊκή νομιμότητα στην αγορά εργασίας που αποδιαρθρώθηκε πλήρως την τελευταία πενταετία υπό το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, αποδεχθήκαμε να υλοποιήσουμε την εργασιακή μεταρρύθμιση μόνο μετά από διαβούλευση με τον ILO, που ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Με δεδομένα τα παραπάνω εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η επιμονή σε μονότονες δηλώσεις θεσμικών αξιωματούχων ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει προτάσεις; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η παρατεταμένη στάση ρευστότητας προς την Ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει να σεβαστεί τις εξωτερικές της υποχρεώσεις, πληρώνοντας από τον Αύγουστο του 2014 περισσότερα από 17 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια (περίπου 10% του ΑΕΠ της) χωρίς καμία απολύτως εξωτερική χρηματοδότηση;
Και, τέλος, ποια η σκοπιμότητα των συντονισμένων διαρροών ότι δεν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει ένα τέλος στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που συντηρείται εξαιτίας του ελληνικού ζητήματος;
Η ανεπίσημη απάντηση από την μεριά ορισμένων είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία επειδή η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αρνείται να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Οφείλω, λοιπόν, ορισμένες διευκρινήσεις.
Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν είναι δυνατόν η νομοθεσία προστασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα να μην ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ ή, πολύ περισσότερο, να παραβιάζει κατάφωρα την ίδια την ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία. Αυτό που ζητάμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και γι’ αυτό άλλωστε, πρόσφατα, προχώρησα και σε κοινή δήλωση για το θέμα με τον Πρόεδρο Ζ. Κλ. Γιούνγκερ.
Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό των συντάξεων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως τεκμηριωμένη και λογική. Στην Ελλάδα οι συντάξεις έχουν μειωθεί σωρευτικά στα χρόνια του μνημονίου από 20% μέχρι και 48%, ενώ αυτή τη στιγμή το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ και ένα ποσοστό, περίπου 23,1% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτή η εικόνα, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα.
Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους. 
Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία.
Για ποιο λόγο όμως αυτή η επιμονή ;
Μια πρώτη αβίαστη σκέψη θα ήταν ότι η επιμονή οφείλεται στην επιθυμία ορισμένων να μη παραδεχθούν τα λάθη τους και να επιβεβαιώσουν εαυτούς παραγνωρίζοντας την αποτυχία τους. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημόσια παραδοχή, πριν από λίγα χρόνια, του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον υπολογισμό της ύφεσης που θα προκαλούσε το μνημονιακό πρόγραμμα. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτή είναι μια ρηχή προσέγγιση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το πείσμα ή την εμμονή κάποιων παραγόντων.
Καταλήγω, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η πρώτη στρατηγική επιδιώκει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της. Οι υπέρμαχοι αυτής της στρατηγικής ξεκινούν από το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς. Και ξεκινούν από αυτό το δεδομένο, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Να αποδεχτούμε, δηλαδή, να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει εν τέλει την αρχή για την δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες. 
Η δεύτερη στρατηγική επιδιώκει ακριβώς αυτό: Τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε.
Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Για όσες χώρες δε αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους. 
Το πρόβλημα, όμως, που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η δεύτερη αυτή στρατηγική είναι το υψηλό ρίσκο που επωμίζεται και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί. Διότι όχι μόνο διακινδυνεύει να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης, μετατρέποντας την ευρωζώνη από νομισματική ένωση σε ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά επίσης πυροδοτεί και μια διαδικασία οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που είναι πολύ πιθανό να μετασχηματίσει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση.
Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης.
Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;
Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;».

CRETAN FERRIES:Η προσπάθεια συνεχίζεται


Φωτο:http://www.goodnet.gr


Θέλουμε να ενημερώσουμε του συντοπίτες μας ότι η προσπάθεια για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης συνεχίζεται.
Η Προσωρινή Διοίκηση της εταιρίας έχει συνεχόμενες επαφές και προσπαθεί για την επίτευξη του στόχου της.
Ιδιαίτερα θέλουμε να ενημερώσουμε ,για άλλη μια φορά και προς αποφυγήν κάθε προβληματισμού, τους πολίτες που έχουν προεγγραφεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μας ,ότι τα χρήματα τους είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εκτός του σκοπού που έχουν αιτηθεί.
Πέραν αυτού ,για όποιον επιθυμεί να του επιστραφούν, μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρία μας.
Γιώργος Δούσμανης
Πρόεδρος προσ.Διοίκησης

ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΔΟΤΗ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ, ΤΡΟΠΟ , ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΟΙΟ 
Η ΕΥΟΔΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΔΥΝΑΤΗ.

ALIOSPLEFSIS

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Evergas παρέλαβε το πρώτο “Dragon” πλοίο μεταφοράς αερίων

evergas_


To πρώτο από μια σειρά χωρητικότητας 27.500 CBM πλοίων της κλάσης “Dragon”, που είχε παραγγείλει η Evergas, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία πλοίων μεταφοράς πετροχημικών και υγραερίου, παραλήφθηκαν από το κινέζικο ναυπηγείο της Sinopacific Offshore & Engineering (SOE), σήμερα.
Τα πλοία κλάσης “Dragon” πρόκειται να παραχωρηθούν για ναύλωση στην INEOS Europe για τη μεταφορά αιθανίου προς την Ευρώπη από το πρότζεκτ Mariner East στις ΗΠΑ.
Τα πλοία είναι ειδικά κατασκευασμένα για τη μεταφορά αιθανίου, αν και μπορούν επίσης να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα πετροχημικών αερίων και LPG.
“Η παράδοση του πρώτου από αυτή τη σειρά πλοίων κλάσης “Dragon” σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην μεταφορά υγροποιημένων αερίων. Οι εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που παρέχει η Wärtsilä κάνει αυτά τα πλοία, τα πιο σύγχρονα και περιβαλλοντικά βιώσιμα πλοία μεταφοράς αερίου που κατασκευάστηκαν ποτέ”, αναφέρει ο Steffen Jacobsen, διευθύνων σύμβουλος της Evergas.
Το πλοίο διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων Wärtsilä, μεταξύ των οποίων δύο Wärtsilä 50DF κινητήρες διπλού καυσίμου (dual-fuel), έναν Wärtsilä εξοπλισμό πρόωσης συμπεριλαμβανομένου του κιβωτίου ταχυτήτων, δύο Wärtsilä 20DF βοηθητικές ηλεκτρογεννήτριες, ένα Wärtsilä σύστημα καύσης LNG κι ένα Wärtsilä σύστημα χειρισμού φορτίων. Τα διάφορα συστήματα έχουν ενσωματωθεί πλήρως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας. Η παραγγελία προς τη Wärtsilä δόθηκε στις αρχές του 2013.
Τα πλοία κλάσης “Dragon” έχουν 180 μέτρα μήκος, 26,6 μέτρα πλάτος και βύθισμα περίπου 9 μέτρα. Αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς αιθανίου στην κατηγορία τους παγκοσμίως.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα δίνουν "δώρο" στους Τούρκους τους τουρίστες του Αν. Αιγαίου



Οικονομική ασφυξία απειλεί τα απομακρυσμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου. Οι αστοχίες στο ακτοπλοϊκό δίκτυο του ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους νησιώτες, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στις νησιωτικές κοινωνίες που φθάνουν στο όριο της οικονομικής καταστροφής.
Στο ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία έχει αναλάβει τα ηνία και τον ρόλο του θαλάσσιου μεταφορέα ελέγχοντας πλέον την τουριστική ροή προς και από τα ελληνικά νησιά και κατά συνέπεια επηρεάζοντας κατά το δοκούν την επιχειρηματική τους επιβίωση.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες της Χίου, Μυτιλήνης, Σάμου, Κω και Ρόδου είτε απέσυραν τα πλοία τους είτε έγιναν ταξιδιωτικοί πράκτορες των Τούρκων πλοιοκτητών έναντι προμήθειας για να επιβιώσουν. Πολλά τουρκικά επιβατηγά πλοία έχουν αποσυρθεί από τις εσωτερικές γραμμές του Βοσπόρου και κυριαρχούν στο ανατολικό Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν οι ακτοπλόοι «το παιχνίδι για τα ελληνόκτητα πλοία των νησιών του Αιγαίου έχει χαθεί οριστικά».
Οι τούρκοι διαχειριστές
Η τουρκική κυβέρνηση, επιπλέον, δίνει σε ιδιώτες τα λιμάνια που βρίσκονται απέναντι από τα ελληνικά νησιά και οι διαχειριστές τους γίνονται και πλοιοκτήτες καθορίζοντας τις τιμές και κάνοντας παιχνίδι μόνοι τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο στο δρομολόγιο Μαρμαρίδα-Ρόδος διακινούνται 220.000 επιβάτες και τα έσοδα του Τούρκου διαχειριστή του λιμανιού υπολογίζονται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στελέχη της ακτοπλοΐας επεσήμαναν στο «Πρώτο Θέμα»: «Ο κίνδυνος και οι συνέπειες της κρίσης στην ακτοπλοΐα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και η ανάγκη λήψεως άμεσων μέτρων εδώ και τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Ήδη ηχούν στα αυτιά όλων των παραγόντων της Ακτοπλοΐας σειρήνες για ξένα funds που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις εταιρείες ούτως ώστε να αυξηθεί η ταμειακή τους ρευστότητα έναντι δυσβάστακτων ανταλλαγμάτων που αν προχωρήσουν θα οδηγήσουν μαθηματικά τον κλάδο σε αφελληνισμό».
Οι ίδιοι προσέθεσαν χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γείτονές μας πολυεκατομμυριούχοι Τούρκοι είναι μεταξύ των πρώτων που επιδιώκουν να πατήσουν πόδι και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και στις άλλες ελληνικές θάλασσες αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της Ακτοπλοΐας μας. Ήδη στο ανατολικό Αιγαίο στις μεταφορές μεταξύ ελληνικών νησιών και τουρκικών παραλίων κυριαρχούν. Έχουν βάλει πόδι στο Αιγαίο».
Κύκλοι της ναυτιλίας τονίζουν ότι «είναι πολύ κοντά ο χρόνος που τις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα αναλάβουν άλλοι κοινοτικοί και μη πλοιοκτήτες, ίσως και Τούρκοι, με τους δικούς τους όμως όρους και προϋποθέσεις. Όροι όμως που θα φέρουν σε δυσμενή θέση όχι μόνο τους Έλληνες πλοιοκτήτες αλλά και όλους τους Έλληνες νησιώτες».
Οι άγονες γραμμές
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι υπερχρεωμένες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν να διασωθούν. Τα πλοία του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου έχουν μειωθεί από 125 που ήταν το 2001 σε 57 το 2015. Παράλληλα οι αποζημιώσεις για τις άγονες γραμμές που δίνει το κράτος έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα να απομονώνονται ολοένα και περισσότερο οι νησιωτικοί ακρίτες.
Πιο συγκεκριμένα, το 2009 δόθηκαν για την κάλυψη των άγονων γραμμών 130 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 το ποσό μειώθηκε στα 110 εκατομμύρια , το 2013 στα 84.750.000 και το 2015 υπολογίζεται το ποσό να φθάσει στα 75 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες το κράτος έχει να πληρώσει από την αρχή του χρόνου τις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια δημοσίου συμφέροντος επιδεινώνοντας το οικονομικό τους πρόβλημα.
Η ολοένα μειούμενη αποζημίωση- επιδότηση των μη εμπορικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δρομολογίων σε βάθος χρόνου με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τις ανάγκες του μόνιμου νησιωτικού πληθυσμού, όσο και του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά.
Τα λάθη και τα προβλήματα
«Η εξυπηρέτηση των μικρών νησιών βάσει του «οικονομικότερου τρόπου» που εφαρμόζεται σήμερα, και ο οποίος βασίζεται στα συνεχώς μειούμενα και ανεπαρκή κεφάλαια που διατίθενται από το κράτος, είναι λανθασμένος.
Το επίπεδο των υπηρεσιών δεν καθορίζεται από τις συγκοινωνιακές ανάγκες αλλά από τα διαθέσιμα κεφάλαια και αυτός βέβαια είναι ο λόγος πολλών προβλημάτων και παραπόνων των νησιωτών μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης προσθέτοντας: «Επίσης, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εξυπηρέτηση κάποιων νησιών και κυρίως στο Β. Αιγαίο οφείλονται αποκλειστικά στη λανθασμένη εκ των υστέρων νομοθετική αλλαγή των σωστών διαδικασιών, που αρχικά είχαν θεσμοθετηθεί για την παροχή κινήτρων για τη δρομολόγηση σύγχρονων, νέας τεχνολογίας και μικρής ηλικίας πλοίων με πολυετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας. Η προς το χείρον αλλαγή της νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών με δρομολογήσεις πλοίων 40 ετών και αποκλεισμό νέων και σύγχρονων πλοίων».
Ο κ. Σακέλλης, αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει: «Σήμερα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις πολυετείς συμβάσεις με ποιοτικά κριτήρια, οι οποίες δίνουν λύσεις διαρκείας στην εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα και την εξαιρετική εξυπηρέτηση των μικρών νησιών μας στις Κυκλάδες, δηλαδή σε γραμμές που δρομολογήθηκαν πλοία με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για την αναδιοργάνωση των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές μελέτες γραμμή προς γραμμή και να προχωρήσουμε σε τακτικές συνδέσεις των μικρών νησιών και με ανταποκρίσεις όπου είναι δυνατόν και όπου χρειάζονται.
Λόγω παντελούς έλλειψης λιμενικών χερσαίων υποδομών, οι ανταποκρίσεις πρέπει να είναι άμεσες ή μικρής διάρκειας και τα πλοία ιδίων προσόντων σε ότι αφορά στις καιρικές συνθήκες, ώστε να μη δημιουργούνται εμπόδια σε περιπτώσεις απαγόρευσης απόπλου.
Άποψη μας είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ανά περίπτωση διαφορετικός τρόπος σύνδεσης γιατί άλλες φορές είναι απαραίτητες οι ανταποκρίσεις και άλλες οι απευθείας συνδέσεις. Μια τέτοια μελέτη και οργάνωση των δρομολογίων προς τα μικρά νησιά μας θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες και θα αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων. Είναι όμως μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι θα μειώσει τη κρατική δαπάνη, η οποία αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί».
Τα απομονωμένα νησιά
Προβλήματα ακτοπλοικής σύνδεσης αντιμετωπίζουν αρκετά νησιά. Ειδικά αυτή την περίοδο η Τήλος, καταστρέφεται οικονομικά αφού μεγάλα διεθνή τουριστικά γραφεία ακυρώνουν κάθε ημέρα τις κρατήσεις. Το νησί που έχει δύο φορές την εβδομάδα σύνδεση με Πειραιά, εξυπηρετείτο από πλοίο που έκανε το τοπικό δρομολόγιο με τη Ρόδο. Το πλοίο διαχειριζόταν εταιρεία στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Δήμος Τήλου.
Όμως η σύμβαση με το Δημόσιο έληξε και έπρεπε να το αντικαταστήσουν με νεότερο πλοίο ηλικίας έως 10 ετών. Το υπάρχον που είναι 25 ετών βγήκε προς πώληση από το περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. Στο χρονικό αυτό σημείο αρχίζουν τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία του Υπουργείου Ναυτιλίας όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλιφέρη μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα»:
«Μετά από αγώνα ζητήσαμε από τον υπουργό Θ.Δρίτσα να μας δοθεί μία παράταση ώστε να μην χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ζωή του νησιού και να δρομολογήσουμε πλοίο που θα διαχειρίζεται άλλη εταιρεία από αυτή που είναι μεγαλομέτοχος ο Δήμος αφού δεν έχουμε προλάβει να το αντικαταστήσουμε. Τελικά μας δόθηκε η παράταση-εξαίρεση όμως μόνο για έναν μήνα, έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά με την προϋπόθεση ότι την πρακτόρευση θα κάνει ο Δήμος.
Όμως αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί άλλος να φαίνεται ότι έχει το πλοίο και άλλος να το διαχειρίζεται ο Δήμος. Δεν μπορούν οι δημοτικοί υπάλληλοι να μπαίνουν μέσα στο πλοίο και να κόβουν εισιτήρια. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου μας είπαν ότι το προβλέπει η νομοθεσία. Όμως αυτό δεν είναι πουθενά γραμμένο. Τους το είπα και δεν πήρα απάντηση».
Η δήμαρχος Τήλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα λέγοντας: «Το αποτέλεσμα είναι η Τήλος να κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή αφού λόγω έλλειψης συχνών δρομολογίων με τον Πειραιά οι τουρίστες εξυπηρετούνταν με το τοπικό δρομολόγιο μέσω Ρόδου από το 1999. Δεν ξέρω τι να πω. Σα να θέλουν να χαντακώσουν το νησί. Μας καταδικάζουν σε οικονομικό θάνατο. Τα μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία κάνουν συνεχώς ακυρώσεις. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση».
Τα Δωδεκάνησα
Τα απομακρυσμένα νησιά των Δωδεκανήσων είναι αυτά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με στελέχη της ακτοπλοίας.
Οι Λειψοί έχουν ένα δρομολόγια από Πειραιά, η Νίσυρος και η Τήλος δύο δρομολόγια όπως και η Σύμη. Επίσης, το Καστελόριζο έχει σύνεση με την ηπειρωτική χώρα δύο φορές την εβδομάδα.
Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν η Κάσος και η Κάρπαθος δύο νησιά με 7.000 κατοίκους. Εξυπηρετούνται από Πειραιά με δύο δρομολόγια την εβδομάδα όμως το μεγάλο θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν συνδέσεις με άλλα νησιά. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε μέσο της Ρόδου ούτε μέσω του Ηρακλείου της Κρήτης όπως συμβαίνει με άλλα νησιά.
Πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγ. Ευστράτιου με την ηπειρωτική χώρα προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών να κηρύξει έκπτωτη τη ναυτιλιακή εταιρεία C-Link η οποία έχει απλήρωτους τους ναυτικούς της που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίαςς. Η εταιρεία είχε σύμβαση γα την εξυπηρέτηση της γραμμής Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος.
Όμως μέχρι να κριθεί έκπτωτη και πάλι δεν εκτελούσε όλα τα προβλεπόμενα δρομολόγια λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ειδικά ο Άγιος Ευστράτιος, εδώ και δύο μήνες, να είναι μεγάλη και ενδεχόμενη παράταση της σημερινής κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα καταδικάσει το νησί σε οικονομικό μαρασμό.
Μείωση μεταφορικού έργου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η απώλεια του μεταφορικού έργου την περίοδο 2009-2013 έφτασε τους 11.8 εκατομμύρια επιβάτες. Η κίνηση σταθεροποιήθηκε το 2013 και παρουσίασε μικρή αύξηση το 2014 περίπου 5%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κίνησης στις Κυκλάδες.
Αρνητικά αποτελέσματα καταγράφηκαν και στις γραμμές της Αδριατικής όπου την περίοδο 2009-2014 χάθηκε μεταφορικό έργο 2,2 εκ. επιβατών 450 χιλ. Ι.Χ και 41 χιλ. φορτηγών.
Του Μηνά Τσαμόπουλου

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΤΟ ΠΑΤΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟΤΗΝΟΜΥΚΟΝΙΑ

                                         
                                          ΠΡΩΤΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ
                                          ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΟ.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΛΑΔΑ



    ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Δ΄ ΡΑΙΧ ΜΕΡΚΕΛ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ
    ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΔΑΡΜΕΝΟ ΨΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΑ " ΚΟΚΚΑΛΑ"  ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ...................................................

Έλληνες εφοπλιστές: επενδύσεις ενα δις δολ. για οχτώ νεότευκτα πλοία από τις αρχές του έτους


ploiaagoresfoto2Παρόλο την ανησυχία για το μέλλον της ναυλαγοράς οι  Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny από τις αρχές του 2015 προχώρησαν οι Έλληνες εφοπλιστές σε επενδύσεις άνω του ενός δις δολαρίων για την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων αλλα και την παραγγελία νεότευκτων.
Τον Ιανουάριο τοποθετήθηκαν οχτώ νέες παραγγελίες από τρεις Ελληνικές εταιρείες αν και ο συγκεκριμένος αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος από τις 27 παραγγελίες που είχαν γίνει τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Αναλυτικά:
-Η εταιρεία Costamare του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου παρήγγειλε σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 20.500 TEU. Η παράδοσή τους θα γίνει το 2017 και ήδη έχουν κλείσει χρονοναύλωση από την Ιαπωνική εταιρεία μεταφορών Mitsui OSK. Το κόστος κατασκευής για το κάθε πλοίο υπολογίζεται από 151 εκατομμύρια δολάρια έως και 160 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης option για άλλα δύο πλοία.
-Η εταιρεία Chandris παρήγγειλε σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας δυο πλοία  μεταφοράς φυσικού αερίου (LNG) τα οποία θα παραδοθούν τον Ιούνιο του 2018 για τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης option για άλλο ένα πλοίο.
-Η εταιρεία Lomar Shipping της οικογένειας Λογοθέτη παρήγγειλε σε ναυπηγεία της Κίνας δυο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 2.500 TEU με παράδοση το 2016. Το κόστος κατασκευής για το καθένα ανέρχεται στα 34,5 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης option για άλλα δύο πλοία.
efoplistesnews.gr

O ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ


                                       
                                         


                                        Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ SUPERFAST XII
                                        ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ. ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
                                        ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ BLUE STAR FERRIES - SUPERFAST







Εκτός δρομολογίων βγαίνει από σήμερα και μέχρι τις 2/6 το BLUE STAR PAROS, το οποίο από τις 28/5 έως 1/6, θα βρεθεί στην μεγάλη μόνιμη δεξαμενή του ΟΛΠ για τον δεξαμενισμό του.
Έτσι από σήμερα 25/5, έχουμε το SUPERFAST XII στην γραμμή: Πειραιάς-Σύρος-Πάτμος-Λέρος-Κως-Ρόδος.
Από αύριο 26/5, το BLUE STAR PATMOS στην γραμμή: Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος.
Και το BLUE STAR 1 στην γραμμή:  Πειραιάς-Ψαρά-Χίος-Μυτιλήνη.

Έκπτωτη κηρύχθηκε η C- Link Ferries-ΝΕΛ






Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσας αφού
– εξάντλησε όλα τα περιθώρια, τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο,
– συνεκτίμησε τα όσα στο υπόμνημα εγγράφως είχε αναφέρει η εταιρεία σχετικά με τη δρομολόγηση του πλοίου “Ταξιάρχης”,
– έλαβε υπ΄ όψη την ομόφωνη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) που συνεδρίασε την Παρασκευή 22/5ου στη Νάξο
– και εξέτασε όλα τα δεδομένα και τις επιπτώσεις για τις νησιώτικες κοινωνίες και τους απλήρωτους ναυτικούς,
υπέγραψε σήμερα απόφαση με την οποία κηρύσσεται έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία Σι-Λινκ Φέρρις (θυγατρική της ΝΕΛ), από την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος.
Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου και την αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2015.

 

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://www.emdpiraeus.gr/program/

   "Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας" 2015

Ξεκινούν στον Πειραιά οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015». Η αυλαία ανοίγει με την παρουσίαση των βιβλίων «Ταξίδια στο Αιγαίο με πλοηγό την ιστορία» και «Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την ιστορία», τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 19:30, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρου Κόκκαλη.
Τα βιβλία «Ταξίδια στο Αιγαίο με πλοηγό την ιστορία» και «Ταξίδια στο Ιόνιο με πλοηγό την ιστορία», αναφέρονται σε 18 λιμάνια του Αιγαίου και 18 λιμάνια του Ιονίου, μέσα από ιστορίες και μυθοπλασίες, τις οποίες έχουν γράψει διακεκριμένοι ιστορικοί, λογοτέχνες και ερευνητές. Οι συλλογικοί αυτοί τόμοι, τους οποίους επιμελήθηκε και εξέδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τη χορηγία του ΟΛΠ Α.Ε., θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθ. Ταξιάρχης Κόλιας. Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι επιμελητές της έκδοσης, μέλη του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών κ.κ. Ευγενία Δρακοπούλου και Δημήτρη Δημητρόπουλο, η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθ. Ιστορίας του Παν. Θεσσαλίας και η Ερασμία Σταυροπούλου καθ. της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν Αθηνών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» στον Πειραιά θα πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν από τις 28 έως τις 31 Μαΐου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας»: www.emdpiraeus.gr 

Πειραιάς, το λιμάνι των τριήρων: Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Πειραιάς, το λιμάνι των τριήρων: Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
To Ναυτικό Μουσείο Ελλάδοςσυμμετέχει στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015», με την πραγματοποίηση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015.

Ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, που ταυτόχρονα είναι και η θαλάσσια πύλη της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η τιμώμενη πόλη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015. Το γεγονός αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να προβληθεί ο Πειραιάς όχι μόνο ως εξελισσόμενο κέντρο της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας αλλά και ως τουριστικός προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους φορείς της πόλης να οργανώσουν επετειακές εκδηλώσεις που θα καταστήσουν τον Πειραιά θελκτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας  με σύνολο  πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την ιστορικότητα του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι ένα δραστήριο λιμάνι εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξέλιξη και διάδοση  του ελληνικού πολιτισμού σχεδίασε και πραγματοποιεί με τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων πολλές και διαφορετικές δράσεις που είναι δωρεάν για το κοινό, επεκτείνοντας παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας του κατά το διήμερο του εορτασμού.

Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί  που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης,  της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις θα ζωντανέψει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία  των νεωρίων του  αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης

Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Loven, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων,   που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012   έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

Η έκθεση έχει  8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον  Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το  Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.

Οι εξαιρετικές  καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, κύριο  Γιάννη Νάκα.  

Ξεναγήσεις

Το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4  ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.
Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο κο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος  της  ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 εκπαιδευτικά προγράμματα με  θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Συγκεκριμένα:

1. «Ναυπηγώντας μια τριήρη» , για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων. Διάρκεια 1 ώρα.
Τα παιδιά γίνονται  κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία. Στο τέλος τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα, απελευθερώνουν την φαντασία τους, και δημιουργούν την δικιά τους τριήρη.

2. «Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 με 7 χρόνων. Διάρκεια 1 ώρα.
Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το εμπορικό και το πολεμικό , μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.

To κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι: «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης». 
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου στο:http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/programme-schedule

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 στον Πειραιά 
Από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015,  ο Πειραιάς γίνεται η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, φιλοξενώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, την μεγαλύτερη εκδήλωση της Ευρώπης για τη θάλασσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης και εργαστηρίων διαλόγου, παρουσίαση καλών πρακτικών και συνεργασίας μεταξύ πολιτικών, ειδικών, εκπροσώπων φορέων χάραξης πολιτικής, εκπροσώπων παραγωγικών κλάδων και εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών, σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της αποκαλούμενης Γαλάζιας Οικονομίας.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση αφιερωμένη στα ζητήματα της ευρωπαϊκής θαλάσσιας οικονομίας στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και πληθώρα εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό που θα γίνουν στον Πειραιά (30 & 31 Μαΐου 2015). 
Επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας»:www.emdpiraeus.gr 
Επίσημη ιστοσελίδα European Maritime Day:www. ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en
Διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας 2015 στον Πειραιά
08/04/2015
Διεθνή εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στους τομείς της Ναυτιλίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης διοργανώνει το Enterprise Europe Network στο Μέγαρο Μουσικής στις 28 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας 2015 που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου στον Πειραιά. Τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network-Hellas, υποστηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση στοχεύει στην προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών και θα δώσει τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν διμερείς προκαθορισμένες συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, με βάση τη ζήτηση και την προσφορά τεχνολογίας (προϊόντα & τεχνογνωσία) και τις επιχειρηματικές προτάσεις συνεργασίας.
Τα θεματικά πεδία που καλύπτονται στις επιχειρηματικές συναντήσεις (European Maritime Day 2015 - Matchmaking Event) είναι Θαλάσσια Πολιτική, Παράκτιες περιοχές και λιμάνια, Θαλάσσιο περιβάλλον και προστατευόμενες περιοχές, Θαλάσσιες και Ναυπηγικές τεχνολογίες και Εξοπλισμός, Θαλάσσιες Υπηρεσίες, Μεταφορές και Ναυτιλία, Θαλάσσια και Λιμενική Ασφάλεια για τον τομέα της Θαλάσσιας Βιομηχανίας, ενώ για τον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης τα σχετικά πεδία αφορούν σε Υδατοκαλλιέργειες, Παράκτιο Τουρισμό, Θαλάσσια Βιοτεχνολογία, Ωκεάνια Ενέργεια, Υποθαλάσσια εξόρυξη και Θαλάσσια Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στις επιχειρηματικές συναντήσεις καλούνται να εγγραφούν και να υποβάλλουν το επιχειρηματικό προφίλ τους στη σχετική ιστοσελίδα έως τις 20 Μαΐου. Τα προφίλ θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονικό κατάλογο διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της εκδήλωσης και θα αποτελέσουν τη βάση για τη διοργάνωση των συναντήσεων. Οι αιτήσεις για τη διοργάνωση συναντήσεων θα υποβάλλονται 03-20 Μαΐου. Κάθε συμμετέχων θα λάβει το προσωπικό του πρόγραμμα συναντήσεων πριν τη διοργάνωση.
Η εγγραφή και συμμετοχή στις επιχειρηματικές συναντήσεις είναι δωρεάν. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εγγραφούν προηγουμένως και στο Συνέδριο European Maritime Day 2015, στο πλαίσιο του οποίου θα λάβει χώρα και η εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων. Η εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Cristina Pascual, τηλ.: 210 7273920, e-mail: cpascual@ekt.gr).
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Μάιο στην Ευρώπη, φιλοξενώντας εκπροσώπους από τη συνεχώς αναπτυσσόμενη και ενεργή κοινότητα της Θαλάσσιας Βιομηχανίας και Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς και υπέυθυνους χάραξης πολιτικής, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, καλές πρακτικές και να εξετάσουν τις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας 2015 διοργανώνεται στον Πειραιά και θα εστιάσει στον ρόλο των λιμανιών και των παράκτιων περιοχών στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητάς τους και τη Γαλάζια Ανάπτυξη γενικότερα, ενώ το Συνέδριο θα περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις και συναντήσεις εργασίας από εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των σχετικών περιοχών. Εκτός από το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας θα περιλαμβάνει και δημόσιες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά στις 30-31 Μαΐου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής και να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της περιοχής.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από EE, Enterprise Europe Network-Hellas


Ενημερωτική εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» που θα διεξαχθεί τον Μάιο στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, παρουσία του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Κατά την εκδήλωση ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» κ. Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε στους εκπροσώπους των φορέων της ναυτιλίας, της κρουαζιέρας, του τουρισμού, των ναυταθλητικών σωματείων κ.α., την πρόταση και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Πειραιά. Παράλληλα ζήτησε τη συμβολή και τη συνεργασία των παραγωγικών τάξεων της πόλης, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 να στεφθεί από επιτυχία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μώραλης τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 διοργανώνεται τον Μάιο στον Πειραιά και είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική διοργάνωση. Στόχος είναι η ανάδειξη της πόλης μας εντός και εκτός συνόρων. Θα φιλοξενήσουμε σημαντικές προσωπικότητες, θα αναδείξουμε την έννοια της συνέργειας, της συμμετοχής, του εθελοντισμού. Είμαστε μια παραθαλάσσια πόλη, το σύνθημα μας προεκλογικά ήταν ότι ο Πειραιάς πρέπει να κοιτάξει προς τη θάλασσα. Δίνουμε έμφαση στη Ναυτιλία και στον τουρισμό, καθώς είναι δύο τομείς στους οποίους οφείλουμε να εστιάσουμε για να αναπτυχθεί η πόλη. Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και να δείξουμε το καλό πρόσωπο του Πειραιά».  

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας στηρίζεται σε δυο πυλώνες:«Στον πρώτο που θα γίνει στις 28 και 29 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση, μια πολύ μεγάλη έκθεση και μια σειρά από workshops σχετικά με την Ημέρα θάλασσας. Ο δεύτερος είναι αυτός της δημόσιας ημέρας (public day) που θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανοικτή ημέρα, που στοχεύει στην ανάδειξη του θαλάσσιου πολιτισμού του Πειραιά σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η στιγμή να αναδείξουμε την ακτή του Πειραιά σαν ένα τόπο ο οποίος εκφράζει το ναυτικό πλούτο των Πειραιωτών και της πόλης».

ALIOSPLEFSIS

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ BLOG.   ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ?
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΟΛΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ
ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ.
Με σημαντικές μεταβολές, νέες αφίξεις, κάποιες «αναχωρήσεις», αλλά και σημαντικές προσθήκες στην διάρθρωση του στόλου ανοίγει η σεζόν για την ακτοπλοΐα. Φυσικά τα προβλήματα στου κλάδου παραμένουν αλλά καθώς μέρα με την μέρα εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο ,οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να τα διαχειριστούν ευελπιστώντας σε μια άνοδο του τουριστικού ρεύματος ικανή να δώσει κάποιες πολύτιμες ανάσες στον κλάδο.
Ωστόσο, η πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται ως απόρροια σε συνδυασμό το γεγονότος πως επί τετράμηνο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας με τους δανειστές της, αφενός παγώνει το εσωτερικό τουριστικό ρεύμα, ενώ ωθεί και το εξωτερικό τουριστικό ρεύμα σε έναν προβληματισμό.
Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να διαψεύδονται ως τώρα οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα για την θερινή περίοδο του 2015. Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία παραμένουμε στα περυσινά επίπεδα κάτι που αν εν τέλει ισχύσει και την επόμενη περίοδο θα σημαίνει πως η χρονιά πήγε χαμένη και οι προσδοκίες για μια κάθετη άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα διαψεύστηκαν.
Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία του TheSeaNation για την θερινή περίοδο του 2015, το ακτοπλοϊκό τοπίο, ως τώρα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Το Ιόνιο έρχεται στο Αιγαίο
1 Το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» από Κυλλήνη –Ζάκυνθο (κοινοπραξία ΙΟΝΙΑΝ FERRIES) έρχεται στη γραμμή Πειραιάς –Σαρωνικό
2. Το πλοίο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» από Κυλλήνη –Ζάκυνθο/Κεφαλλονιά (κοινοπραξία ΙΟΝΙΑΝ FERRIES) έρχεται στη γραμμή Πειραιάς –Δυτικές Κυκλάδες (αφού μετασκευάστηκε).
3. Το «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ» αγοράστηκε από FAST FERRIES και θα μπει Ραφήνα –Άνδρο –Τήνο –Μύκονο με πιθανή προέκταση έως τη Νάξο
4. Η «LEVANTE FERRIES» σύμφωνα με πληροφορίες συζητά την απόκτηση του «IONIAN STAR».
Νέα πλοία στη Ραφήνα
1. Η FAST FERRIES δρομολογεί το "FAST FERRY ANDROS" πρώην «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ».
2. Η GOLDEN STAR FERRIES, παρέλαβε το «GOLDEN FERRY».
Αναπτύσσονται τα ταχύπλοα
1. Μετά τα CHAMPION JET 1 & 2 από τη SEA JETS αγοράστηκε και 11ο ταχύπλοο, το CORSICA EXPRESS 2. Το σκάφος θα ονομαστεί «PAROS JET» και θα μπει στη γραμμή Πειραιάς –Πάρος –Νάξος –Κουφονήσι –Αμοργό, γραμμή την οποία εκτελούσε το «HIGHSPEΕD 4».
2. Το «HIGH SPEED 4» της HELLENIC SEAWAYS αντικαθιστά το καμένο «HIGH SPEED 5», στη γραμμή της Κρήτης.
3. Το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» της INTER LINES (NEL LINES) ήρθε στην Ελλάδα από την Ισπανία, ναυλωμένο από τον εφοπλιστή Κώστα Παναγιωτόπουλο για τη γραμμή Ηράκλειο –Σαντορίνη, με το όνομα «KALLI P».
4. Τα «DODEKANISSOS PRIDE» και «EXPRESS» θα προεκτείνουν τα δρομολόγιά τους μέχρι Σάμο και Φούρνους.
5. Επισκευάζεται στο Πέραμα (με πολύ αργούς ρυθμούς) ο μεγάλος «ΚΕΝΤΕΡΗΣ».
Οι παραδοσιακοί εφοπλιστές κάνουν κινήσεις στην Αδριατική και νέα πλοία από GRIMALDI
1. Ο Γ. Βεντούρης έφερε το «RIGEL 2», πρώην «SCANDINAVIA», για τη γραμμή Ηγουμενίτσα –Μπάρι.
2. Στην ίδια γραμμή θα μπει και το «VASTERVIK» από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων
3. Φημολογείται ότι θα δρομολογηθεί στην ίδια γραμμή και το «IONIAN SKY», εφόσον ο εφοπλιστής κ. Μίμης Αγούδημος καταφέρει να λύσει τις νομικές και οικονομικές υποθέσεις που βαραίνουν το πλοίο.
4. Ο όμιλος Γκριμάλντι δρομολογεί δύο ΡΟ/ΡΟ στη γραμμή Πάτρα –Βενετία (PORTO MARGHERA) αφού η γραμμή μένει κενή, μετά τη δρομολόγηση του «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» στο Β.Α. Αιγαίο.
Άλλες Αλλαγές
1. Το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» μπαίνει στη γραμμή Πειραιά –Σύρο –Μύκονο –Πάτμο –Άγιο Κήρυκο –Βαθύ Σάμου και στην άγονη μέχρι Καβάλα.
2. Κάθε Σάββατο το «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα κάνει τη γραμμή Πειραιά –Βαθύ Σάμου –Χίο –Μυτιλήνη –Λήμνο –Καβάλα.
3. Το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά –Πάρο –Νάξο –Εύδηλο –Φούρνοι –Καρλόβασι.
4. Το πρώην «ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ», νυν «BLUE GALAXY» της BLUE STAR FERRIES, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς –Χανιά.
5. Το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ», της ΑΝΕΚ, ναυλώθηκε στο εξωτερικό για τη θερινή περίοδο. Θα αντικατασταθεί από το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» καθώς το «ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» δεν είναι ακόμα έτοιμο.
6. Το «SUPERFAST 12», δρομολογείται στη γραμμή Πειραιάς –Δωδεκάνησα.
7. Ετοιμάζεται για πώληση το «BLUE STAR 1». Φήμες το θέλουν να φεύγει από το φθινόπωρο για λογαριασμό της CORSICA AND SARDINIA FERRIES.
Έκπτωτη η ΝΕΛ από τις άγονες
1. Γραμμή Λαύριο –Άγιο Ευστράτιο –Λήμνο –Καβάλα: «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ». Το πλοίο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει σύντομα τα δρομολόγια του.
2. Γραμμή Ενδοκυκλαδικά:
• To πλοίο «AQUA SPIRIT» κάνει δρομολόγια
• Το πλοίο «AQUA JEWEL» παραμένει δεμένο με βλάβη. Τη γραμμή την πήρε η HELLENIC SEAWAYS με το «ΑΡΤΕΜΙΣ».